Skip to content

Grønt med umami og velsmag

Håndværk, viden og opskrifter

Vi skal spise mere grønt, men kan vi det? Svaret er ‘ja’, og denne bog fortæller dig, hvordan du kan gøre det.

Dette er ikke en vegetarisk eller vegansk kogebog, men en bog, som henvender sig til alle, der gerne vil spise mere grønt. Bogen er om nydelse og velsmag. Den er skrevet ud fra den overbevisning, at det ikke er nok, at vores mad er sund, bæredygtig og ernæringsrigtig – den skal også smage godt.

‘Grønt’ er fødevarer fra planter, alger og svampe. Der kan være forskellige grunde til, at man vil spise mere grønt. Nogle fravælger at spise dyr og bliver vegetarer eller veganere. Andre søger efter erstatning for kød for at spise mere klimavenligt og måske mere bæredygtigt. Andre igen ønsker at spise mere grønt, fordi de mener, at det er sundt og giver en varieret og næringsrig kost.

Hvad man så end har af grund til at ville spise mere grønt, melder det spørgsmål sig, om man kan lave så velsmagende mad af grønt, at man i længden kan holde ud at spise mere og mere forskelligt grønt. Det er et spørgsmål, som videnskaben bag mad og smag kan hjælpe os med at finde svar på, og som kokkehåndværket kan give konkrete opskrifter på.

Derfor handler denne bog om smagsoplevelser. Med en række konkrete opskrifter viser vi, hvordan alle i deres eget køkken kan give smag til grøn mad. Vores udgangspunkt er den totale smag- soplevelse, som bygger på alle vores fem sanser. Vi har fokus på, hvordan man kan tilberede mad af grønt med umami, velsmag og en interessant og spændende mundfølelse, så man får lyst til at spise mere grønt. Ved at bygge bro mellem viden, madlavning og godt kokkehåndværk beskriver vi, hvordan man med enkle midler nemt i sit eget køkken kan tilberede retter med mere grønt.

Personerne bag

Klavs Styrbæk er kok og har gennem mere end tyve år drevet Restaurant Kvægtorvet i Odense. Nu driver han STYRBÆKS sammen med sin hustru Pia Styrbæk.

Ole G. Mouritsen er dr. scient. og professor i gastrofysik og kulinarisk fødevareinnovation ved Københavns Universitet og interesseret i videnskaben bag madlavningen.

Jonas Drotner Mouritsen er designer og arbejder i sit firma Chromascope med grafisk design, animation og filmproduktion.

Back To Top