Skip to content

Smagen af Jul

Traditioner og traditionelle måltider er nogle af de oplevelser, som er stærkest knyttet til vores erindringer. Duften og smagen af en ret kan på ingen tid bringe os tilbage i vores bedstemors køkken og minde os om mennesker og begivenheder, som vi troede, vi havde glemt for længst.

Julen og julens måltider er nok de bedste eksempler, og det gælder på tværs af alderstrin og sociale skel.

Tænk på den krydrede duft af brunkager og gløgg, den aromatiske lugt af tændte stearinlys og selve juletræet, duften af den stegte and, smagen af den brune sovs og de brunede kartofler, og tænk på mundfølelsen af risalamande. Alle disse sanseindtryk skal helst være præcis, som vi husker dem fra tidligere, ellers bliver det ikke jul.

I denne bog har en kok og en forsker sammen lavet forberedelser til julen, så dufte og smag af mad og drikke bliver, som vi alle forventer. Her kan du få opskrifter på, hvordan du fx tilbereder det perfekte sprøde andeskind, den mest velsmagende brune sovs, den mest velafbalancerede sursøde rødkål og den rette tekstur af risalamanden. Samtidig kan du blive klogere på, hvorfor smagen, lugten og mundfølelsen bliver, som den gør.

Personerne bag

Klavs Styrbæk er kok og har gennem mere end tyve år drevet Restaurant Kvægtorvet i Odense. Nu driver han STYRBÆKS sammen med sin hustru Pia Styrbæk.

Ole G. Mouritsen er dr. scient. og professor i gastrofysik og kulinarisk fødevareinnovation ved Københavns Universitet og interesseret i videnskaben bag madlavningen.

Jonas Drotner Mouritsen er designer og arbejder i sit firma Chromascope med grafisk design, animation og filmproduktion.

Se mere på bogens hjemmeside
www.fornemmelseforsmag.dk/smagen-af-jul (Smagen af Jul).

Back To Top